Close
(0) Cart
You have no items in your shopping cart.
All Categories
    Filters
    Preferences
    Search

    Yöresel Maraş Tarhana (1 kg)

    29.00 TL
    Tarhana içerisinde sadece kabuğu alınmış buğday, bol yoğurt, kekik ve ile üretilmekte olup ayrıca belirli miktarda tuz kullanılmaktadır.
    Minimum stock qty: 10
    Satıcı Bilgileri
    Email: info@tadimarastarhana.com

    Kahramanmaraş'ın diğer bir coğrafi işaretide maraş'a özgü tarhanadır. Evlerin vazgeçilmez gıda maddesidir. Yedinci veya sekizinci aylarda yapılır. Yapımı için en uygun buğday seçilir buğday değirmende dövme yaptırılır. Yarma ya da dövmenin kepeği alınır. Genelde tarhana yapan her ev beş grat (22 kg, 100-110 kg) tarhana yapar dövme yıkanarak unu alınır ve 3/2'si suyla doldurulan mahasere kazanına dökülür ve pilav gibi pişirilir. Pişirmede kazan altındaki ateş kontrol edilerek pilavın dibine tutması engellenir. Dövme iyi pişsin dibine tutmasın diye pilav tahta kürekle karıştırılır. Tamamen pişince kazanın üstü geniş bir sini ile kapatılır. Pişen aş bir süre kendi buharında demlenir. Pilav ıslak bir temiz beze çekilir. Soğuması beklenir. Soğuyan tarhana bir kg dövmeye 1,5-3 kg yoğurt katılarak (bir grat dövmeye 30-40 kg yoğurt) karışım yoğrulur. Karışımdaki yoğurt hafif ekşimsi ve yağlı olmaladır. Yağlı yoğurt tarharanın gevrek olmasını sağlar. Yoğrulan karışıma bir miktar çörek otu ve kekik ilave edilir. Karışım ikinci kez dinlendirilir. Gece sabaha karşı saat 3-4'de imece ile hazırlanan çiğlere ince ince serilir. Havanın güzel ve hafif esintili olması da tarhana kalitesini belirler. Tarhana serilirken serici ve topak verici iki ekip iş başındadır. Serilen ve o gün tam kurumayan firik ikindi vakti çiğlerden alınır ve şenlik havasında çerezle tüketilir. 8 saat sonra olgunlaşan tarhana serin bir vakit seçilerek çiğlerden sökülür ve sezonluk tüketim maddesi olarak özel kalplarına konulur ve dört amaçlı olarak tüketilir. Tarhana firik, çorba, kavurma ve çerez olarak kullanılır.

    Tarhanadaki araç gereçler el sanatıyla birebir ilgilidir. Muhasere kazanı, teşt,kulplu tas, süzek, (bakırcılık), çiğ, (bitkisel örücülük), şapta, tar, kürek (bekerecilik) saç ayağı (demircilik), çapıt (dokuma ve kumaş değerlendirme)

    Tarhana çorbasına küp küp doğranmış şalgam konulur. Şalgam çorbaya farklı bir lezzet verir.